Menu

 

Forsiden

Ørkenrotter
Links
Kontakt
Gæstebog

Mine dyr

(Mine) tamrotter Lillian, Miss fakse og Tilde *
Mine Leopardgekkoer, Bob og hans dame* TIL SALG
Dyrehandel dyrebutik fodre bure kanin marsvin hamster gerbil ørkenrotter foder unger pasning sygdom paring Dyrehandel dyrebutik fodre bure Mine akvarie fisk

 

 

Gerbil

Gerbilen er i familie med hamsteren. Dette lille dyr bliver også kaldt for ørkenrotte eller løbemus.

Gerbilens kropslængden er 10-12 cm, og hertil kommer så den muskuløse hale, som kan være 6 til 11 cm lang.
Kroppen er på én gang slank og kompakt, hovedet forholdsvis kort og bredt. De blanke sorte øjne er lidt udstående og ørerne lidt store.

Når de spiser eller holde udkig, sidder de ret op på deres kraftige og iøjnefaldende lange bagben.

De udskiller kun tør afføring og næsten ingen urin, og begge dele er så godt som lugtfri.

Dyret kan blive 6-8 år. Og har man først fået sig anskaffet sig et sådant dyr, skal man beskæftige sig med det hver dag. Ellers bliver det sløvt eller hidsigt.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Dansk navn : Ørkenrotte
Latinsk navn : Meriones unguiculatus

Hvad er en ørkenrotte ?

Den hører til gnaverfamilien og har derfor et sæt rodløse tænder, der vokser hele livet. Giv derfor en mineralsten så ørkenrotten har noget at slibe tænderne på. Ørkenrotter er meget sociale dyr og trives derfor bedst minimum to sammen; køb dem samtidigt da en nyankommen sjældent vil blive accepteret. Den er hverken et rent dag – eller nataktivt dyr.

Hvad skal din ørkenrotte have at spise ?

Ørkenrotten er hovedsageligt planteædende, men har også behov for lidt animalsk protein. Giv en kornblanding en gang dagligt; et voksent dyr æder ca. 10 gram dagligt. En blanding beregnet til mus, rotter eller hamstere er velegnet, men der findes også særlige gerbil blandinger. Suppler med gulerødder, salat, kål, æbler, kløver, vejbred og ”kattegræs”. Som tilskud kan gives melorme, insekter, lever eller kogt fisk. Dagligt gives friskt drikkevand tilsat vitamindråber. Behovet for drikkevand er meget lille, da den er i stand til at koncentrere urinen så den dermed sparer på væskeforbruget.

Hvordan skal din ørkenrotte bo ?

Ørkenrotten skal have enten et bur eller et terrarium (med net foroven) at bo i. Indret buret med u-bark, frugtgrene, rørsystem el.lign. Det er vigtigt med et lille sovehus så ørkenrotten har et sted den kan trække sig tilbage i. Mange ørkenrotter er glade for et motionshjul. I bunden kan bruges spåner eller endnu bedre miljøstrø, da støvet fra spånerne kan irritere øjne og næse. Giv en tot hø, som dyret vil bruge til redebygning.

Hvordan skal du løfte og holde din ørkenrotte ?

Som regel bliver ørkenrotten hurtig så tillidsfuld, at du blot skal række hånden hen til den med håndfladen opad, så hopper den selv op.En anden metode er at tage forsigtigt fat ved haleroden og støtte dyret under kroppen med den anden hånd. Tag aldrig fat længere ude på halden da skindet kan ryge af halen.

Hvordan skal du pleje din ørkenrotte ?

Et par gange om ugen kan du sætte en skåli buret (i en times tid) med et par cm fint chinchillasand. Ørkenrotten kan godt lide at bade i sandet, og samtidig fjernes overflødigt fedt fra pelsen, så den bliver fin og blød.

Køb en bog om ørkenrotter så du kender til adfærd, sygdomssymptomer, ernæring osv. - har De spørgsmål vedr. ørkenrotter De altid velkommen i Zoo Zity’s gnaverafdeling -

-----------------------------------------------
Dansk navn : Shaws gerbil og Stor Shaws gerbil
Latinsk navn : Meriones shawi og Meriones shawi grandis


Udbredelse : Egypten, Libyen, Tunesien, Algeriet og Marokko.

Bur størrelse og indretning


Bur størrelse : Min. 80x60x80 cm til et par. Et terrarium på 250 ltr. er let at betjene og er flugtsikkert.


Indretning :Buret skal indrettes med spåner, træflis eller sand, gene med store stykker træ eller sten, dog skal tingene sikres så de ikke styrter ned over dyrene når de graver sig ind under dem. Der skal desuden være en eller flere redekasser . Redekasser til undulater er særdeles velegnede. Bundlaget skal være let at rengøre og skifte..
Aktivering : Til aktivering af gerbiler kan man anvende en mindre plasticbakke, hvor man kommer melorme samt træspåner eller lign. i. Herved skal dyrene grave ihærdigt for at få melorme. Fårekyllinger og græshopper er hurtige og giver god motion. ”Hamsterstammer” af birketræ giver gode skjulesteder og er gode til at skjule insekter samt frugt. Stammer, hvori man borer en række mindre dybe huller er gode til at fylde med melorme eller frugt – dyrene skal bruge lang tid på at grave disse godbidder ud.

Fodring


Hovedfoder : Gerbiler æder i naturen forskellige plantedele og frø, og derudover insekter. Dine Gerbiler bør fodres med en fin frø eller gnaver blanding uden solsikke. Derudover gives universalfoder til fugle (blandingen skal være insektrig). Frugt og grønt bør bestå af gulerødder, æble, kål, kogt kartoffel, rødbeder o. lign. Dagligt gives et mindre tilskud af insekter f. eks melorme , fårekyllinger og græshopper. Gerbiler har brug for hø, anvend et godt luksus hø, gerbilerne vil også anvende dette til at fore deres redekasse med. Gerbiler drikker ikke ret meget, men skal naturligvis have mulighed for at drikke, ved konstant at have adgang til frisk vand.
Tilskudsfoder : Dyrene skal dagligt gives et tilskud af Nekton MSA, der enten gives ved at ryste insekter i pulveret eller ved at drysse pulveret over lidt frugt eller grønt. Der skal desuden gives noget hårdt materiale til at slibe tænderne – eks. meget hårde hundekiks. Hvis man bruger hundekiks er det vigtigt at dyrene ikke spiser sig mætte i dette. En saltsten til gnavere er også et vigtigt tilskud.

Opdræt

: Shaws gerbil er relativt lette opdrætte, dog kan nogle hunner være særdeles aggressive over for hannen og andre artsfæller i forbindelse med brunst og yngel. Så hold øje med dem, det skal dog nævnes at der langt fra altid er problemer, burstørrelsen og antallet af skjule muligheder har selvfølgelig også meget at sige. Der fødes 2 – 6 nøgne og blinde unger efter en drægtighed på 24 – 26 dgae, ungerne er blinde indtil deres 16. levedag. Ungerne diger i 4 uger, de begynder allerede inden at kravle rundt og forsøge sig på anden kost. Fravænning bør ikke ske før efter 6 - 8 uger, men hold øje med aggressioner fra forældrene navnlig hunnen.


Drægtighed : 24-26 dage.
Diegivning : 4 uger
Selvstændig : 6 – 8 uger

- Hvis du har spørgsmål omkring Shaws gerbil er du velkommen til at kontakte ZooZity´s gnaver afd. -
---------------------

Gnaverbure på lager
Criceto Duffy - hamster/gerbil
Criceto Peter - hamster/gerbil
Buddy Deluxe - hamster/gerbil/rotte/jordegern
Cavia 2 - marsvin
Cavia Super - marsvin/kanin
Cavia Extra (farvet) - marsvin/kanin
krom m. blå bund
Marsvinebur,
Marsvine-/kaninbur,
Her handler det om marsvin, hamstre og andre gnavere

---------------------------
Dyrehandel / dyrebutik / fodre / bure
kanin, marsvin, hamster, gerbil, ørkenrotter, foder, unger, pasning, sygdom, paring, Dyrehandel / dyrebutik / fodre / bure

Kommentar

Shaws gerbil er en relativ ny gnaver på kæle- og hobbydyrs markedet, den har alle de gode egenskaber fra ørkenrotten, med er større og mere robust. Samtidig er de langt nemmere at håndtere idet de sjældent bidder . Gerbiler har en spændende biologi som let kan betragtes i et velindrettet ”terrarium”. Shaws gerbil bliver op til 5 år i fangenskab.